Historiske lokaler

Gamle Hagen Brukthandel

Hvorfor heter det "Gamle Hagen Brukthandel"?

Hagen og husene på tunet har historie langt tilbake i tid. Det var blant annet her demokratiet i Hobøl utviklet seg de første 110 årene.

Nabohuset på tunet, "Communalbygningen", ble satt opp som landets første kommunehus allerede i 1844. Her hadde både formannskapet, kommunestyret, forliksrådet og Hobøls første jordmor sine kontorer. I tillegg var det en liten leilighet der, og bygget ble samtidig benyttet til skolelokaler. Fra 1859 fikk også Hobøl Sparebank sine første lokaler i dette bygget.

I 1891 ble det imidlertid satt opp et nytt hus på tunet, og det er der Gamle Hagen Brukthandel nå holder til. Banken og kommunestyret var de første som tok de nye lokalene i bruk. Derfor fikk bygget tilnavnet «Den Nye Communalbygningen».

I den samme tidsperioden var det også en lærerleilighet i huset, noe som passer bra med tanke på at bygningen etter hvert ble tatt i bruk til skolelokaler.

På Hagen Skole fikk dermed kunnskap, lærdom og mestring fylle rommene helt frem til Ringvoll Skole ble bygget i 1997. Da flyttet elevene inn i nye lokaler, og huset stod ovenfor en ny epoke med historiebygging.

Bygget som Gamle Hagen Brukthandel nå holder til i, blir fortsatt kalt både "Nye Hagen Skole" og "Den Nye Communalbygningen" på folkemunne.

Kilde: Hobøl Historielag

Copyright © 2021- Hobøl ASVO AS

Vi bruker cookies på denne nettsiden for å forbedre din surfeopplevelse. I tillegg analyserer vi trafikken på nettstedet med formål om forbedret innhold. Ved å trykke på "Aksepter", tillater du vår bruk av cookies.   Les mer